Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Η τελευταία 15ετία της επαγγελματικής μου δραστηριότητας είχε ως επίκεντρο την Ναυπακτία, την Αιτωλοακαρνανία αλλά και τους όμορους Νομούς της περιοχής.

Η  γνώση των προβλημάτων  αλλά και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων και προοπτικών της Αιτωλοακαρνανίας μου έδωσε  τη  σιγουριά  ώστε να ανταποκριθώ θετικά στην τιμητική πρόταση της συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης .

Στις δύσκολες στιγμές του τόπου η συμμετοχή όλων είναι επιβεβλημένη.

Καλώ τους συμπολίτες μας να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για  να αναδειχτεί τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη και  να καταστεί ρυθμιστής των εξελίξεων.

Μόνο έτσι θα επιτευχτεί ο στόχος της  Πρόεδρου του  ΠΑΣΟΚ για τη συνεργασία όλων των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων, που θα δεσμευθούν από κοινού να υλοποιήσουν άμεσα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, ώστε να υπάρξει ανάταξη της οικονομίας και της παραγωγικής βάσης.



Αντώνης Αγγελόπουλος
ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ Υ/Ακες
Το 2011 με το νόμο 4001, επικαιροποιήθηκε ο 2289/1995 (νόμος υδρογονανθράκων) και δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις με τις ανάλογες πρόνοιες, ώστε να ξαναξεκινήσουν οι διαδικασίες  αδειοδοσίας  δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής Υ/Θκων στην Ελλάδα.
 Στις καινοτομίες που εισήγαγε ο νέος νόμος περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
 1) ο καθορισμός του δικαιώματος της Ελλάδας  εκτέλεσης ερευνών σε θαλάσσιες περιοχές σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο (μέση γραμμή), με πρώτη εφαρμογή στη Δυτική Ελλάδα και Νότια της Κρήτης,
 2) η σταθερή φορολόγηση (20% συν 5% περιφερειακός φόρος), όπου το 5% θα δίνεται στις περιοχές που θα φιλοξενούν τις σχετικές με τους Υ/Α δραστηριότητες,
 3) η πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης,
 4) η διαγωνιστική διαδικασία που ονομάζεται "Ανοικτής Θύρας"
 5) η δημιουργία της κρατικής Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ ΑΕ).
και 6) τα δικαιώματα (royalties)  του Δημοσίου από τα μελλούμενα έσοδα θα στηρίζουν το ταμείο των γενεών και το πράσινο ταμείο για δράσεις στις περιοχές των παραχωρήσεων.


1. ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΜΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ
Στα πλαίσια του νόμου 4001/2011 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων "μη αποκλειστικής χρήσης", δυο διαστάσεων (2D) στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους και νοτίως της Κρήτης. Μετείχαν οκτώ από τις μεγαλύτερες εταιρείες γεωφυσικών ερευνών στον κόσμο. Για την αξιολόγηση των προσφορών συγκροτήθηκε οκταμελής Επιτροπή από έμπειρα στελέχη του Υπουργείου καθώς και των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, εξειδικευμένους Καθ/τες    Παν/μίου, Πολυτεχνείων, με τη συνδρομή εξωτερικών συμβουλευτικών υπηρεσιών τόσο στα τεχνικά (BEICIP Franlab, Θυγατρική του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου) όσο και στα νομικά και οικονομικά ζητήματα.
Η υπογραφή της Σύμβασης με την Ανάδοχο Νορβηγική εταιρεία Petroleum GeoServices (PGS) πραγματοποιήθηκε την 26-10-2012. Ακολούθησε η σύνταξη Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης σύμφωνα με όλες τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες και περιβαλλοντικούς όρους (ACCOBAMS, JNCC, Σύμφωνο Βαρκελώνης, κ.α.). Η έναρξη του έργου πρόσκτησης έγινε με τον απόπλου του πλοίου "Nordic Explorer" στις 11-11-2012  από την Πάτρα , ολοκληρώθηκε στις 25-2-2013  και αποκτήθηκαν 12500 χλμ νέων σεισμικών καταγραφών. Ακολούθησε επεξεργασία των δεδομένων και ερμηνεία αυτών (με τη συνεργασία του BEICIP), ενώ πραγματοποιήθηκε και επανεπεξεργασία συνολικά 21000 χλμ  παλαιότερων καταγραφών αποκτηθέντων από την πρώην ΔΕΠ-ΕΚΥ.
Το έργο πραγματοποιήθηκε χωρίς οικονομική επιβάρυνση (μηδενικό κόστος) για το ελληνικό δημόσιο, το οποίο καρπούται κλιμακούμενα έσοδα (ανά χλμ πώλησης) από την διάθεση άδειας χρήσης των δεδομένων σε πετρελαϊκές εταιρείες, η κυριότητα των οποίων ανήκει αποκλειστικά στο ελληνικό δημόσιο.

2. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ "ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΘΥΡΑΣ" (OPEN DOOR) ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ(ολοκληρωμενη  διαδικασία)
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ σύμφωνα με τις πρόνοιες του νέου Νόμου προχώρησε το 2012 στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού που αφορούσε την παραχώρηση δικαιωμάτων  έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (Υ/Α) τριών περιοχών της Δυτικής Ελλάδας : Ιωάννινα- Πατραϊκός Κόλπος (Δυτικά) και Κατάκολο. Το ΥΠΕΚΑ προέβη στην ανάθεση ,   δημοσίευση  και διαβούλευση  των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τις περιοχές αυτές και την αξιολόγηση των προσφορών από 17μελή Επιτροπή εξειδικευμένων στελεχών του Υπουργείου, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έμπειρων Καθ/τών Παν/μίου, Πολυτεχνείων αλλά και με τη συνδρομή εξωτερικών συμβουλευτικών υπηρεσιών τόσο στα τεχνικά (BEICIP) όσο και στα νομικά και οικονομικά ζητήματα, οι τρεις περιοχές προς έρευνα, έχουν παραχωρηθεί (μετά την υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων  και την έγκριση τους από το Ελληνικό Κοινοβούλιο) στις ακόλουθες εταιρείες:
1. Ιωάννινα: (Energean Oil & Gas)
2. Πατραϊκός Κόλπος (Δυτικά): Ένωση Εταιρειών α) ΕΛΠΕ, β) EDISON, γ) Petroceltic
3. Κατάκολο: Ένωση Εταιρειών Energean Oil & Gas, Trajan.

Η παρακολούθηση  των συμβάσεων επιβλέπεται από την αρμόδια Διεύθυνση Υδρογονανθράκων του Υπουργείου ΠΕΚΑ και βρίσκεται πλέον στο στάδιο παράδοσης στοιχείων από πλευράς της στους αναδόχους (πετρελαϊκές εταιρείες ή/και κοινοπραξίες), ( αποτελεί συμβατική  υποχρέωση του ΥΠΕΚΑ), ώστε στη συνέχεια  να προχωρήσουν στις απαραίτητες έρευνες (συμβατικές υποχρεώσεις των εταιριών) για τον προσδιορισμό του πετρελαϊκού δυναμικού κάθε περιοχής (1η Φάση Επενδυτικού Προγράμματος).
 Η δέσμευση των εταιρειών ως προς την καλή εκτέλεση της φάσης αυτής προκύπτει από την κατάθεση εγγυητικών επιστολών που καλύπτουν το σύνολο του κόστους της 1ης φάσης των ερευνητικών εργασιών.
Ήδη οι εταιρίες έχουν προχωρήσει   σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ τη δρομολογήσει των διαδικασιών που προβλέπονται από τις συμβάσεις για την έναρξη των ερευνητικών εργασιών.

3. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗ  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ  ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ  (σε εξέλιξη )
Σύμφωνα με την αντίστοιχη πρόνοια του νόμου 4001/2011, Ιταλική ENEL εξέφρασε το 2013 το ενδιαφέρον της, μέσω γραπτού και γεωλογικά τεκμηριωμένου αιτήματος, για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας  και παραγωγής Υ/Θκων σε τρεις (3) περιοχές της Δυτικής  Ελλάδας:
(Άρτα-Πρέβεζαα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ-Πελοπόννησος),
Μετά τη γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας και την έγκριση του Υπουργού ΠΕΚΑ, προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός που αφορούσε παραχώρηση δικαιωμάτων  έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (Υ/Θκων ) (ανάρτηση στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ 2014C 390/05, δημοσίευση ΦΕΚ Β', 2185/2014), Υπολείπεται η δημόσια διαβούλευση και έγκριση των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για κάθε μια από τις περιοχές αυτές.
Δυστυχώς η ENEL απέσυρε το ενδιαφέρον της λίγες μέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία ενώ υποβλήθηκαν προσφορές για τις παραπάνω περιοχές από τα ΕΛΠΕ και την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ την 6η Φεβρουαρίου 2015 .
 Αυτό σημαίνει μικρό καλάθι για τα οφέλη του Δημοσίου σε περίπτωση επιτυχούς έκβασης των ερευνών  μια και στη πράξη ο ανταγωνισμός είναι περιορισμένος και λείπει  ο μεγάλος παίκτης που αιτήθηκε τις περιοχές.

4. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΓΙΑ  20 ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (2ος Διεθνής Γύρος Αδειοδότησης, σε εξέλιξη)
Σε συνέχεια της Καμπάνιας πρόσκτησης γεωφυσικών δεδομένων της PGS και της αξιολογησής των , ο θαλάσσιος χώρος του Ιονίου και Νότια της Κρήτης χωρίστηκε σε 20 περιοχές (blocks) με βάση περιβαλλοντικές, τουριστικές, μορφολογικές, γεωλογικές και τεχνικές παραμέτρους (όπως π.χ. βάθος θάλασσας, πληθώρα δεδομένων) και προκηρύχθηκε διαγωνισμός για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας & εκμετάλλευσης Υ/Α (ανάρτηση στην επίσημη εφημερίδα ΕΕ, 2014C/ 400 03, δημοσίευση ΦΕΚ Β' 2186/2014).
Για την επιτυχή προώθηση του διαγωνισμού  λειτούργησε  στο ΥΠΕΚΑ Αίθουσα Επισκόπησης Δεδομένων στην Αθήνα, ενώ η  PGS λειτουργεί  ομοίως ακόμη 4 αντίστοιχες αίθουσες στο Χιούστον, Όσλο, Λονδίνο και Σιγκαπούρη, όπου επιδεικνύονται τα δεδομένα μας.
Για τη διαδικασία αυτή το ΕΛΚΕΘΕ σύνταξε τις   Στρατηγικές  Μελέτες  Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για κάθε μια από τις περιοχές αυτές.
Μεγάλος αριθμός εταιρειών  επισκέφτηκε  τις Αίθουσες Δεδομένων (στοιχεία PGS). Αρκετές εταιρείες προσήλθαν στην Αίθουσα δεδομένων της Αθήνας, ενώ κάποιες από αυτές αγόρασαν  δεδομένα αποφέροντας σημαντικό μέρισμα στο ελληνικό δημόσιο.
Η καταληκτική προθεσμία υποβολής προσφορών ήταν  η 14η Μαΐου 2015.
Η δίμηνη αναβολή δεν στάθηκε  ικανή ώστε να υπερπηδηθούν  οι επιφυλάξεις  πολλών από τις διεθνείς εταιρίες  που είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον για τον 2ο Γύρο.
Η συμμετοχή των ΕΛΛΠΕ για την περιοχή που συνορεύει με την Αλβανία και των ΕΛΛΠΕ-EDISON-TOTAL για τις άλλες δύο δυτικά της Κέρκυρας  δεν είναι αντάξιες της Προσπάθειας. 


5. ΕΔΕΥ
Ιδρύθηκε με το Π.Δ υπ' αριθμ. 14 (ΦΕΚ Α' 21/13.02.2012), ενώ σχετικά πρόσφατα (2014) ορίσθηκε το επταμελές Διοικητικό της Συμβούλιο. Προς το παρόν δεν έχει στελεχωθεί και κατά συνέπεια η αρμόδια Υπηρεσία  του ΥΠΕΚΑ υποστηρίζουν τη διαδικασία  (νόμος 4001/2011), αναλαμβάνοντας  τη διεκπεραίωση διοικητικών πράξεων εντός και εκτός του Υπουργείου, ενώ διαθέτει και τμήμα του προσωπικού της για την διαχείριση επιστημονικών και τεχνικών θεμάτων που προκύπτουν.

Στον ιστότοπο του ΥΠΕΚΑ < www.ypeka.gr <ενέργεια >  σχετικό με τους υδρογονάνθρακες, όπου αναλύεται το ιστορικό, οι διαδικασίες και αναρτώνται σχετικές με τους διαγωνισμούς πληροφορίες.



Η ΑΚΡΩΣ ΑΡΝΗΤΙΚΗ  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ  ΕΙΧΕ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ  ΠΟΛΛΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ  ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΡΙΣΚΟ ΚΑΙ ΝΑ  ΑΠΕΧΟΥΝ  ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΑΣΗ.
Η ΑΠΕΛΘΟΥΣΑ   ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕ  ΝΑ ΥΠΟΣΚΑΨΕΙ  ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ  ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ  ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ   ΤΩΝ  5ΝΤΕ ΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ   ΧΡΟΝΩΝ  ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΠΡΟΧΤΕΣ  ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΣΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ (ΒΔ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ-ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ-ΑΡΤΑ /ΠΡΕΒΕΖΑ  ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ  ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ.
ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΗΤΑΝ ΘΕΤΙΚΟ . Η ΧΩΡΑ ΜΠΗΚΕ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ.
ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ  ΧΑΣΑΜΕ  ΜΙΑ ΜΑΧΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ  ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ  ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.









Αγαπητοί μου φίλοι ,συντρόφισσες και σύντροφοι δεν θα παρελθοντολογήσω, έξαλλου πολλοί προλαλήσαντες  το έκαναν και περιέγραψαν  με  ακρίβεια το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο χώρος μας  και Έτσι θα προσπαθήσω να μελλοντολογίσω.
Πριν  λίγες μέρες σε ευχαριστήριο μήνυμα προς τους συντρόφους μου του τομέα επιστημόνων που έστειλαν στο συνέδριο ,διαβεβαίωνα ότι αγωνίζομαι για ένα ανανεωμένο ενωτικό προοδευτικό κίνημα που θα καλύπτει όλο το φάσμα της κεντροαριστεράς . Το χώρο της προόδου και της ανάπτυξης χωρίς αγκυλώσεις και ιδεοληψίες. Εξάλλου εξάλλου ανάλογο ήταν το μήνυμα της παρέμβασης μου στο συνέδριο των νέων  Σοσιαλιστών Ευρωβουλευτών στην Αθήνα.
Τη δεκαετία του 80 στα πλαίσια της πολιτικής της αυτοδύναμης ανάπτυξης  μελετήσαμε  και αξιολογήσαμε το δυναμικό σε ορυκτούς πόρους της χώρας (ότι προσπαθήσαμε να κάνουμε τα χρόνια της διακυβέρνησης τα τελευταία χρόνια βασίστηκαν σε αυτές τις μελέτες ) όλη λοιπόν αυτή η προσπάθεια εγκαταλείφτηκε  κατά τη διακυβέρνηση μας μετά το 90.
Το βεβαιωμένο γεωθερμικό δυναμικό  άνω των 300 MWattηλεκτρικής ενέργειας του νησιωτικού τόξου Αίγινα –θήρα –Μήλος-Νήσυρος  ανεκμετάλλευτο και η Ελλάδα από πρωτοπόρος το 80 σήμερα ουραγός στην Ευρώπη και παγκοσμίως στην  παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας  από τη γεωθερμία.
Ως και το βεβαιωμένο γεωθερμικό δυναμικό χαμηλής ενθαλπίας της χώρας  (μικρού βάθους) χειμάζει ενώ άλλες χώρες αξιοποιούν αποτελεσματικά ανάλογο δυναμικό σε μεγαλύτερα βάθη.
Οι μεταλλικοί ορυκτοί πόροι στη Χαλκιδική καθηλωμένοι,και με δική  μας ευθύνη, λόγω της ατολμίας και των παλινωδιών( αν δεν είχε προχωρήσει ο σύντροφος Πάχτας στην  έγκριση αλλαγής του επενδυτή  τη  δεκαετία του 90 σήμερα δεν θα είχαμε την λειτουργούσα επένδυση όπου απασχολούνται χιλιάδες ντόπιοι εργαζόμενοι αλλά και ειδικοί στην έρευνα και εξόρυξη διατηρώντας την εθνική τεχνογνωσία).
Οι Σάπες σε αναμονή (καλένδες) και ο Κώνος κολλημένος λόγω ιδεοληψιών και έξαρσης του περιβαλλοντικών αντιδράσεων που προσεγγίζουν τον περβαλλοντοφασισμό.
Η  Λάρκο ημιθανής λόγω  σωρευμένων λαθών και επιλογών που έκαναν το κράτος  επιχειρηματία σε ένα τομέα άκρως ριψοκίνδυνο όπως  η αξιοποίηση ορυκτών πόρων των οποίων οι τιμές υφίστανται έντονες διακυμάνσεις και βέβαια δεν θα σταθώ στο managementπου ασκήσαμε ιδιαίτερα στη διαχείριση των  ανθρώπινων πόρων  στις επιχειρήσεις αυτές.
Και  όμως το  Γεωλογικό Δυναμικό σε αξιοποιήσιμα πολύτιμα και μη μεταλλικά ορυκτά αλλά και ενεργειακά ορυκτά  καθώς και βιομηχανικά αλλά και μάρμαρα είναι μελετημένο.
Πολιτική βούληση χρειάζεται για μεταρρυθμίσεις στο αδειοδοτικό πλαίσιο ώστε από χειμάζων δυναμικό να καταστεί πλούτος.
Η παράταξη των γεωτεχνικών  γεωλόγων έχει   διαχρονικά τοποθετηθεί με υπεύθυνες θέσεις αλλά και πολύ πρόσφατα ( λόγω των εκλογών στο ΓΕΩΤΕΕ) υποστηρίζουμε ότι το αδειoδοτικό πλαίσιο όπως και οι πρόσοδοι του δημοσίου από την αξιοποίηση  του ορυκτού δυναμικού των μεταλλικών πόρων θα πρέπει να είναι ανάλογο του  εκσυγχρονισμένου πλαισίου των Υδρογονανθράκων ( Ώστε  να μην υπάρχουν χειμάζουσες  περιοχές  με γνωστό δυναμικό , να ανοίξει ο ανταγωνισμός  και να αυξηθούν τα έσοδα του δημοσίου τα οποία θα ενισχύουν το ταμείο αλληλεγγύης των γενεών).
Πρέπει να συνεχιστεί  η αξιοποίηση του λιγνιτικούδυναμικού της χώρας  έως ότου οι ανανεώσιμες καταστούν ανταγωνιστικές .
Η εξορυκτική δραστηριότητα της χώραςμπορεί να συμβάλλει πάνω από το 10% του ΑΕΠ της χώρας σε βάθος 10ετίας με πολλές άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας( στην γειτονική Ιταλία η εξορυκτική βιομηχανία πετρελαίου απασχολεί πάνω από 60000 εργαζόμενους).
Ας το λάβουμε σοβαρά υπόψη στη παρούσα φάση  για να αντιστραφεί το κλίμα στον χώρο της απασχόλησης και των προσόδων του Κράτους.
ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Υποψήφιος Βουλευτής στην Αιτωλοακαρνανία.

Προσωπικά Στοιχεία

Γεννήθηκε στο Μολύκρειο Ναυπακτίας το 1951.
Είναι παντρεμένος με την Αναστασία  Πυργάκη, Οικονομολόγο, με την οποία απέκτησαν δύο κόρες.

Γεωλόγος – Γεωφυσικός Ειδικευμένος στην έρευνα και αξιοποίηση ορυκτών πόρων,  στέλεχος της ΕΥΔΑΠ από το 2000  όπου σήμερα ασκεί χρέη συμβούλου  σε  Γενικό  Διευθυντή.

Διπλωματούχος Γεωλόγος-Γεωφυσικός του Πανεπιστημίου Ferdinando II Νεαπόλεως Ιταλίας 
(1969-1974 ), από το οποίο αποφοίτησε ως αριστούχος.

Το 1980-81   έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο Καναδά ως υπότροφος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), με αντικείμενο τη Γεωφυσική και την Οικονομική Γεωλογία.
 
Υποψήφιος Δ/ρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ομιλεί Αγγλικά και Ιταλικά.

Επαγγελματική Δραστηριότητα

Ερευνητής του ΙΓΜΕ (1976-2000), όπου διετέλεσε αν. Δ/ντης Γεωφυσικής και Σύμβουλος του Γεν. Δ/ντη. Ασχολήθηκε με όλα τα ερευνητικά αντικείμενα-αρμοδιότητας του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) : Mμεταλλεύματα, Υδρογονάνθρακες, Νερά, θεμελίωση Μεγάλων Έργων κ.α. Από το 2000 έως σήμερα στέλεχος της ΕΥΔΑΠ Α.Ε

Συμμετείχε ως εκπρόσωπος του ΙΓΜΕ στα Διευρωπαϊκά  Προγράμματα “West East Gravity Project” και “South Eastern Europe Magnetic Project” για την διερεύνηση του δυναμικού υδρογονανθράκων του ευρωπαϊκού χώρου, καθώς και σε Διακρατικές επιστημονικές συνεργασίες με όμορες Βαλκανικές Χώρες χρηματοδοτούμενες  από την Ε.Ε.

Την τριετία 1986-1989 διετέλεσε Εθνικός Εκπρόσωπος ( expert) σε επιτροπή της 17ης Δ/νσης της τότε ΕΟΚ για τις Νέες Τεχνολογίες Υδρογονανθράκων (έγκριση-έλεγχος)  και υπήρξε ο συντάκτης των συμπερασμάτων  σχετικού απολογιστικού Συνεδρίου το 1989.

Υπήρξε μέλος των  Διοικητικών Συμβουλίων  των ΔΕΠ Α.Ε (Δημόσια Επιχείριση Πετρελαίου) και ΕΛΠΕ Α.Ε (Ελληνικά Πετρέλαια)  (1982-89 και 1993-1996), ενώ άσκησε καθήκοντα Αντιπροέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου στην ΔΕΠ-ΕΚΥ, καθώς και Αντιπροέδρου της ΕΚΟ ΕΛΛΕΠΕΧ Α.Ε.

Διετέλεσε αναπληρωματικό μέλος του Δ/κου Συμβουλίου το ΟΑΣΠ τη δεκαετία του 90 και μέλος της επιτροπής σύνταξης του Αντισεισμικού Κανονισμού του 2000.

Βραβεύτηκε, ως μέλος ομάδας μελέτης του ΙΓΜΕ για τη αξιοποίηση των αποβλήτων του Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου Μαρκοπούλου Αττικής, από την ΕΥΔΑΠ το 1999 στα πλαίσια Πανελλαδικού  διαγωνισμού.

Διετέλεσε σύμβουλος Ιταλικής Εταιρίας Γεωφυσικών Ερευνών (Geotest) για τη Γεωθερμία και Υδρογονάνθρακες. (1989-1992)

Συμμετείχε σαν ερευνητής του ΙΓΜΕ σε πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από κονδύλια  της Ε.Ε και Εθνικούς πόρους, με αντικείμενο την έρευνα Ορυκτών και Ενεργειακών Πόρων.

Διοργάνωσε αλλά και συμμετείχε στη διοργάνωση πολλών συνεδρίων που άπτονται του γνωστικού του αντικειμένου.

Έχει διδάξει σε Ελληνικά και Ιταλικά Πανεπιστήμια, ενώ είχε συμμετοχή και σε πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια που σχετίζονταν με την έρευνα Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων.

Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε εξειδικευμένα έντυπα στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, ενώ παρουσιάστηκαν και σε Επιστημονικά Συνέδρια που σχετίζονταν με το πεδίο της επιστημονικής του ενασχόλησης.

Πολιτική – Συνδικαλιστική Δραστηριότητα

Μέλος του ΠΑΚ Ιταλίας οργανώθηκε στο ΠΑΣΟΚ  στην Οργάνωση  Αμπελοκήπων (Αθήνα).

Χρημάτισε στη συνέχεια Γραμματέας της Οργάνωσης Γεωλόγων του τομέα Επιστημόνων του ΠΑΣΟΚ, καθώς και  Γραμματέας της Τομεακής Γεωτεχνικών του Κινήματος.

Υπήρξε μέλος της Επιτροπής εκλαΐκευσης και διάδοσης του Κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ το 1981.

Συμμετείχε ως μέλος σε Επιτροπή του Υπουργείου Βιομηχανίας και Ενέργειας για τη σύνταξη  του πενταετούς προγράμματος 1981-1985 για την ενέργεια.

Ήταν μέλος του Τομέα Οργανωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1982-1989 και των Τομέων Επιστημόνων και Ενέργειας από το 2010 μέχρι το 2015.Το 1985 διεύθυνε την  εκλογική αναμέτρηση στη Χαλκιδική.

Υπήρξε μέλος της επιτροπής για τη διαμόρφωσης  του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ ενόψει του συνεδρίου του 2007 για τους  ορυκτούς και υδάτινους πόρους.

Συμμετείχε στο πρώτο, σε πολλά ενδιάμεσα αλλά και στο πρόσφατο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων (2002-2014) και μέλος του Γενικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γεωλόγων (2002-σήμερα).

Την περίοδο 2007-2014 άσκησε χρέη Αντιπροέδρου της Δ/σας Ανατολικής  Στερεάς,  του ΓΕΩΤΕΕ, ενώ είναι εκλεγμένος στο συμβούλιο αντιπροσώπων του ΓΕΩΤΕΕ καθ’ όλη τη διάρκεια από την είσοδο των γεωλόγων στο ΓΕΩΤΕΕ μέχρι σήμερα.

Συνδρομή στην εθνική προσπάθεια για αξιοποίηση των εγχώριου δυναμικού  Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου

Ήταν μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του 1ου Συνεδρίου για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων που οργάνωσαν το 2010 οι εργαζόμενοι στα ΕΛΛΠΕ σε συνεργασία με το ΤΕΕ και ΓΕΩΤΕΕ. Ως πρόεδρος των Γεωλόγων αναδείκνυε συνεχώς  την σημασία του τομέα των υδρογονανθράκων αλλά γενικότερα των ορυκτών πόρων για την ανάπτυξη της χώρας. Συμμετείχε  θεσμικά σε επιτροπή του ΥΠΕΚΑ για τη διαμόρφωση πολιτικών για τους ορυκτούς πόρους το 2012.

Με την ιδιότητα του Συμβούλου σε θέματα Ενέργειας, αρχικά του Υφυπουργού ΠΕΚΑ (2010-12) Γιάννη Μανιάτη και εν συνεχεία του ιδίου ως Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (2013-2015), συνέβαλε δραστικά στην επανεκκίνηση των διαδικασιών για την προώθηση της αξιοποίησης του  δυναμικού Υδρογονανθράκων της Χώρας. Συνόδευσε τους πρώην Υπουργούς ΠΕΚΑ σε πολλές διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό, αλλά και σε επισκέψεις που πραγματοποίησαν ανά την Ελληνική επικράτεια για συζητήσεις και διαβουλεύσεις με παράγοντες της Αυτοδιοίκησης και τις τοπικές κοινωνίες.

Από το 2010 συμμετείχε σε όλες τις Επιτροπές του ΥΠΕΚΑ για την αναμόρφωση του αδειοδοτικού πλαισίου για έρευνα και παραγωγή Υδρογονανθράκων, καθώς και στις Επιτροπές αξιολόγησης των προσφορών για αδειοδότηση σεισμικών ερευνών - μη αποκλειστικής χρήσης - στο Ιόνιο και το Κρητικό Πέλαγος, αλλά και στις περιοχές Κατακόλου-Πατραϊκού και Ιωαννίνων μέσω της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας προκήρυξης «ανοικτής θήρας» (Open Door) για έρευνα και παραγωγή Υδρογονανθράκων. Τέλος το 2014, πρωτοστάτησε στην τελευταία προκήρυξη για έρευνα και παραγωγή Υδρογονανθράκων σε:  ΒΔ Πελοπόννησο,Αιτωλοακαρνανία και Άρτα Πρέβεζα, ενώ συνέβαλε στη διαμόρφωση του σχεδίου  νόμου για την ενσωμάτωση της οδηγίας της Ε.Ε για τις υπεράκτιες δραστηριότητες έρευνας  και παραγωγής υδρογονανθράκων.
Σε τοπικό επίπεδο
Το 1989 ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΙΓΜΕ το 1989 για τη μελέτη   Θεμελίωσης του Φράγματος  Ευήνου και του αγωγού  μεταφοράς νερού στον Μόρνο.
Από το 2000 έως το 2010  ήταν υπεύθυνος (ΕΥΔΑΠ)  για την γεω-επιτήρηση των φραγμάτων Ευήνου και Μόρνου.
 Έχει συμβάλλει στον εντοπισμό του βεβαιωμένου Γεωθερμικού Πεδίου χαμηλών θερμοκρασιών, του πρώην Δήμου Αντιρρίου.
Συνέδραμε αποτελεσματικά στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ύδρευσης του πρώην Δήμου Αντιρρίου και Πυλλήνης. Διατύπωσε τεκμηριωμένες επιστημονικά προτάσεις για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων του πρώην Δήμου Αντιρρίου και Ναυπάκτου, για την επίλυση των ζητημάτων άρδευσης.
Συμμετείχε  με παρεμβάσεις στο Συνέδριο που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο της Αιτωλοακαρνανίας το 1999 στο Αγρίνιο  για τις αναπτυξιακές προτεραιότητες  του Νομού.

Το 2012 διοργάνωσε στην Πάτρα Συνέδριο για την πορεία  ερευνών   Υδρογονανθράκων της Δυτικής Ελλάδας, όντας Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων.