Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Υποψήφιος Βουλευτής στην Αιτωλοακαρνανία.

Προσωπικά Στοιχεία

Γεννήθηκε στο Μολύκρειο Ναυπακτίας το 1951.
Είναι παντρεμένος με την Αναστασία  Πυργάκη, Οικονομολόγο, με την οποία απέκτησαν δύο κόρες.

Γεωλόγος – Γεωφυσικός Ειδικευμένος στην έρευνα και αξιοποίηση ορυκτών πόρων,  στέλεχος της ΕΥΔΑΠ από το 2000  όπου σήμερα ασκεί χρέη συμβούλου  σε  Γενικό  Διευθυντή.

Διπλωματούχος Γεωλόγος-Γεωφυσικός του Πανεπιστημίου Ferdinando II Νεαπόλεως Ιταλίας 
(1969-1974 ), από το οποίο αποφοίτησε ως αριστούχος.

Το 1980-81   έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο Καναδά ως υπότροφος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), με αντικείμενο τη Γεωφυσική και την Οικονομική Γεωλογία.
 
Υποψήφιος Δ/ρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ομιλεί Αγγλικά και Ιταλικά.

Επαγγελματική Δραστηριότητα

Ερευνητής του ΙΓΜΕ (1976-2000), όπου διετέλεσε αν. Δ/ντης Γεωφυσικής και Σύμβουλος του Γεν. Δ/ντη. Ασχολήθηκε με όλα τα ερευνητικά αντικείμενα-αρμοδιότητας του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) : Mμεταλλεύματα, Υδρογονάνθρακες, Νερά, θεμελίωση Μεγάλων Έργων κ.α. Από το 2000 έως σήμερα στέλεχος της ΕΥΔΑΠ Α.Ε

Συμμετείχε ως εκπρόσωπος του ΙΓΜΕ στα Διευρωπαϊκά  Προγράμματα “West East Gravity Project” και “South Eastern Europe Magnetic Project” για την διερεύνηση του δυναμικού υδρογονανθράκων του ευρωπαϊκού χώρου, καθώς και σε Διακρατικές επιστημονικές συνεργασίες με όμορες Βαλκανικές Χώρες χρηματοδοτούμενες  από την Ε.Ε.

Την τριετία 1986-1989 διετέλεσε Εθνικός Εκπρόσωπος ( expert) σε επιτροπή της 17ης Δ/νσης της τότε ΕΟΚ για τις Νέες Τεχνολογίες Υδρογονανθράκων (έγκριση-έλεγχος)  και υπήρξε ο συντάκτης των συμπερασμάτων  σχετικού απολογιστικού Συνεδρίου το 1989.

Υπήρξε μέλος των  Διοικητικών Συμβουλίων  των ΔΕΠ Α.Ε (Δημόσια Επιχείριση Πετρελαίου) και ΕΛΠΕ Α.Ε (Ελληνικά Πετρέλαια)  (1982-89 και 1993-1996), ενώ άσκησε καθήκοντα Αντιπροέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου στην ΔΕΠ-ΕΚΥ, καθώς και Αντιπροέδρου της ΕΚΟ ΕΛΛΕΠΕΧ Α.Ε.

Διετέλεσε αναπληρωματικό μέλος του Δ/κου Συμβουλίου το ΟΑΣΠ τη δεκαετία του 90 και μέλος της επιτροπής σύνταξης του Αντισεισμικού Κανονισμού του 2000.

Βραβεύτηκε, ως μέλος ομάδας μελέτης του ΙΓΜΕ για τη αξιοποίηση των αποβλήτων του Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου Μαρκοπούλου Αττικής, από την ΕΥΔΑΠ το 1999 στα πλαίσια Πανελλαδικού  διαγωνισμού.

Διετέλεσε σύμβουλος Ιταλικής Εταιρίας Γεωφυσικών Ερευνών (Geotest) για τη Γεωθερμία και Υδρογονάνθρακες. (1989-1992)

Συμμετείχε σαν ερευνητής του ΙΓΜΕ σε πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από κονδύλια  της Ε.Ε και Εθνικούς πόρους, με αντικείμενο την έρευνα Ορυκτών και Ενεργειακών Πόρων.

Διοργάνωσε αλλά και συμμετείχε στη διοργάνωση πολλών συνεδρίων που άπτονται του γνωστικού του αντικειμένου.

Έχει διδάξει σε Ελληνικά και Ιταλικά Πανεπιστήμια, ενώ είχε συμμετοχή και σε πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια που σχετίζονταν με την έρευνα Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων.

Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε εξειδικευμένα έντυπα στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, ενώ παρουσιάστηκαν και σε Επιστημονικά Συνέδρια που σχετίζονταν με το πεδίο της επιστημονικής του ενασχόλησης.

Πολιτική – Συνδικαλιστική Δραστηριότητα

Μέλος του ΠΑΚ Ιταλίας οργανώθηκε στο ΠΑΣΟΚ  στην Οργάνωση  Αμπελοκήπων (Αθήνα).

Χρημάτισε στη συνέχεια Γραμματέας της Οργάνωσης Γεωλόγων του τομέα Επιστημόνων του ΠΑΣΟΚ, καθώς και  Γραμματέας της Τομεακής Γεωτεχνικών του Κινήματος.

Υπήρξε μέλος της Επιτροπής εκλαΐκευσης και διάδοσης του Κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ το 1981.

Συμμετείχε ως μέλος σε Επιτροπή του Υπουργείου Βιομηχανίας και Ενέργειας για τη σύνταξη  του πενταετούς προγράμματος 1981-1985 για την ενέργεια.

Ήταν μέλος του Τομέα Οργανωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1982-1989 και των Τομέων Επιστημόνων και Ενέργειας από το 2010 μέχρι το 2015.Το 1985 διεύθυνε την  εκλογική αναμέτρηση στη Χαλκιδική.

Υπήρξε μέλος της επιτροπής για τη διαμόρφωσης  του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ ενόψει του συνεδρίου του 2007 για τους  ορυκτούς και υδάτινους πόρους.

Συμμετείχε στο πρώτο, σε πολλά ενδιάμεσα αλλά και στο πρόσφατο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων (2002-2014) και μέλος του Γενικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γεωλόγων (2002-σήμερα).

Την περίοδο 2007-2014 άσκησε χρέη Αντιπροέδρου της Δ/σας Ανατολικής  Στερεάς,  του ΓΕΩΤΕΕ, ενώ είναι εκλεγμένος στο συμβούλιο αντιπροσώπων του ΓΕΩΤΕΕ καθ’ όλη τη διάρκεια από την είσοδο των γεωλόγων στο ΓΕΩΤΕΕ μέχρι σήμερα.

Συνδρομή στην εθνική προσπάθεια για αξιοποίηση των εγχώριου δυναμικού  Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου

Ήταν μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του 1ου Συνεδρίου για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων που οργάνωσαν το 2010 οι εργαζόμενοι στα ΕΛΛΠΕ σε συνεργασία με το ΤΕΕ και ΓΕΩΤΕΕ. Ως πρόεδρος των Γεωλόγων αναδείκνυε συνεχώς  την σημασία του τομέα των υδρογονανθράκων αλλά γενικότερα των ορυκτών πόρων για την ανάπτυξη της χώρας. Συμμετείχε  θεσμικά σε επιτροπή του ΥΠΕΚΑ για τη διαμόρφωση πολιτικών για τους ορυκτούς πόρους το 2012.

Με την ιδιότητα του Συμβούλου σε θέματα Ενέργειας, αρχικά του Υφυπουργού ΠΕΚΑ (2010-12) Γιάννη Μανιάτη και εν συνεχεία του ιδίου ως Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (2013-2015), συνέβαλε δραστικά στην επανεκκίνηση των διαδικασιών για την προώθηση της αξιοποίησης του  δυναμικού Υδρογονανθράκων της Χώρας. Συνόδευσε τους πρώην Υπουργούς ΠΕΚΑ σε πολλές διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό, αλλά και σε επισκέψεις που πραγματοποίησαν ανά την Ελληνική επικράτεια για συζητήσεις και διαβουλεύσεις με παράγοντες της Αυτοδιοίκησης και τις τοπικές κοινωνίες.

Από το 2010 συμμετείχε σε όλες τις Επιτροπές του ΥΠΕΚΑ για την αναμόρφωση του αδειοδοτικού πλαισίου για έρευνα και παραγωγή Υδρογονανθράκων, καθώς και στις Επιτροπές αξιολόγησης των προσφορών για αδειοδότηση σεισμικών ερευνών - μη αποκλειστικής χρήσης - στο Ιόνιο και το Κρητικό Πέλαγος, αλλά και στις περιοχές Κατακόλου-Πατραϊκού και Ιωαννίνων μέσω της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας προκήρυξης «ανοικτής θήρας» (Open Door) για έρευνα και παραγωγή Υδρογονανθράκων. Τέλος το 2014, πρωτοστάτησε στην τελευταία προκήρυξη για έρευνα και παραγωγή Υδρογονανθράκων σε:  ΒΔ Πελοπόννησο,Αιτωλοακαρνανία και Άρτα Πρέβεζα, ενώ συνέβαλε στη διαμόρφωση του σχεδίου  νόμου για την ενσωμάτωση της οδηγίας της Ε.Ε για τις υπεράκτιες δραστηριότητες έρευνας  και παραγωγής υδρογονανθράκων.
Σε τοπικό επίπεδο
Το 1989 ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΙΓΜΕ το 1989 για τη μελέτη   Θεμελίωσης του Φράγματος  Ευήνου και του αγωγού  μεταφοράς νερού στον Μόρνο.
Από το 2000 έως το 2010  ήταν υπεύθυνος (ΕΥΔΑΠ)  για την γεω-επιτήρηση των φραγμάτων Ευήνου και Μόρνου.
 Έχει συμβάλλει στον εντοπισμό του βεβαιωμένου Γεωθερμικού Πεδίου χαμηλών θερμοκρασιών, του πρώην Δήμου Αντιρρίου.
Συνέδραμε αποτελεσματικά στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ύδρευσης του πρώην Δήμου Αντιρρίου και Πυλλήνης. Διατύπωσε τεκμηριωμένες επιστημονικά προτάσεις για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων του πρώην Δήμου Αντιρρίου και Ναυπάκτου, για την επίλυση των ζητημάτων άρδευσης.
Συμμετείχε  με παρεμβάσεις στο Συνέδριο που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο της Αιτωλοακαρνανίας το 1999 στο Αγρίνιο  για τις αναπτυξιακές προτεραιότητες  του Νομού.

Το 2012 διοργάνωσε στην Πάτρα Συνέδριο για την πορεία  ερευνών   Υδρογονανθράκων της Δυτικής Ελλάδας, όντας Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων.