Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015


Αγαπητοί μου φίλοι ,συντρόφισσες και σύντροφοι δεν θα παρελθοντολογήσω, έξαλλου πολλοί προλαλήσαντες  το έκαναν και περιέγραψαν  με  ακρίβεια το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο χώρος μας  και Έτσι θα προσπαθήσω να μελλοντολογίσω.
Πριν  λίγες μέρες σε ευχαριστήριο μήνυμα προς τους συντρόφους μου του τομέα επιστημόνων που έστειλαν στο συνέδριο ,διαβεβαίωνα ότι αγωνίζομαι για ένα ανανεωμένο ενωτικό προοδευτικό κίνημα που θα καλύπτει όλο το φάσμα της κεντροαριστεράς . Το χώρο της προόδου και της ανάπτυξης χωρίς αγκυλώσεις και ιδεοληψίες. Εξάλλου εξάλλου ανάλογο ήταν το μήνυμα της παρέμβασης μου στο συνέδριο των νέων  Σοσιαλιστών Ευρωβουλευτών στην Αθήνα.
Τη δεκαετία του 80 στα πλαίσια της πολιτικής της αυτοδύναμης ανάπτυξης  μελετήσαμε  και αξιολογήσαμε το δυναμικό σε ορυκτούς πόρους της χώρας (ότι προσπαθήσαμε να κάνουμε τα χρόνια της διακυβέρνησης τα τελευταία χρόνια βασίστηκαν σε αυτές τις μελέτες ) όλη λοιπόν αυτή η προσπάθεια εγκαταλείφτηκε  κατά τη διακυβέρνηση μας μετά το 90.
Το βεβαιωμένο γεωθερμικό δυναμικό  άνω των 300 MWattηλεκτρικής ενέργειας του νησιωτικού τόξου Αίγινα –θήρα –Μήλος-Νήσυρος  ανεκμετάλλευτο και η Ελλάδα από πρωτοπόρος το 80 σήμερα ουραγός στην Ευρώπη και παγκοσμίως στην  παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας  από τη γεωθερμία.
Ως και το βεβαιωμένο γεωθερμικό δυναμικό χαμηλής ενθαλπίας της χώρας  (μικρού βάθους) χειμάζει ενώ άλλες χώρες αξιοποιούν αποτελεσματικά ανάλογο δυναμικό σε μεγαλύτερα βάθη.
Οι μεταλλικοί ορυκτοί πόροι στη Χαλκιδική καθηλωμένοι,και με δική  μας ευθύνη, λόγω της ατολμίας και των παλινωδιών( αν δεν είχε προχωρήσει ο σύντροφος Πάχτας στην  έγκριση αλλαγής του επενδυτή  τη  δεκαετία του 90 σήμερα δεν θα είχαμε την λειτουργούσα επένδυση όπου απασχολούνται χιλιάδες ντόπιοι εργαζόμενοι αλλά και ειδικοί στην έρευνα και εξόρυξη διατηρώντας την εθνική τεχνογνωσία).
Οι Σάπες σε αναμονή (καλένδες) και ο Κώνος κολλημένος λόγω ιδεοληψιών και έξαρσης του περιβαλλοντικών αντιδράσεων που προσεγγίζουν τον περβαλλοντοφασισμό.
Η  Λάρκο ημιθανής λόγω  σωρευμένων λαθών και επιλογών που έκαναν το κράτος  επιχειρηματία σε ένα τομέα άκρως ριψοκίνδυνο όπως  η αξιοποίηση ορυκτών πόρων των οποίων οι τιμές υφίστανται έντονες διακυμάνσεις και βέβαια δεν θα σταθώ στο managementπου ασκήσαμε ιδιαίτερα στη διαχείριση των  ανθρώπινων πόρων  στις επιχειρήσεις αυτές.
Και  όμως το  Γεωλογικό Δυναμικό σε αξιοποιήσιμα πολύτιμα και μη μεταλλικά ορυκτά αλλά και ενεργειακά ορυκτά  καθώς και βιομηχανικά αλλά και μάρμαρα είναι μελετημένο.
Πολιτική βούληση χρειάζεται για μεταρρυθμίσεις στο αδειοδοτικό πλαίσιο ώστε από χειμάζων δυναμικό να καταστεί πλούτος.
Η παράταξη των γεωτεχνικών  γεωλόγων έχει   διαχρονικά τοποθετηθεί με υπεύθυνες θέσεις αλλά και πολύ πρόσφατα ( λόγω των εκλογών στο ΓΕΩΤΕΕ) υποστηρίζουμε ότι το αδειoδοτικό πλαίσιο όπως και οι πρόσοδοι του δημοσίου από την αξιοποίηση  του ορυκτού δυναμικού των μεταλλικών πόρων θα πρέπει να είναι ανάλογο του  εκσυγχρονισμένου πλαισίου των Υδρογονανθράκων ( Ώστε  να μην υπάρχουν χειμάζουσες  περιοχές  με γνωστό δυναμικό , να ανοίξει ο ανταγωνισμός  και να αυξηθούν τα έσοδα του δημοσίου τα οποία θα ενισχύουν το ταμείο αλληλεγγύης των γενεών).
Πρέπει να συνεχιστεί  η αξιοποίηση του λιγνιτικούδυναμικού της χώρας  έως ότου οι ανανεώσιμες καταστούν ανταγωνιστικές .
Η εξορυκτική δραστηριότητα της χώραςμπορεί να συμβάλλει πάνω από το 10% του ΑΕΠ της χώρας σε βάθος 10ετίας με πολλές άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας( στην γειτονική Ιταλία η εξορυκτική βιομηχανία πετρελαίου απασχολεί πάνω από 60000 εργαζόμενους).
Ας το λάβουμε σοβαρά υπόψη στη παρούσα φάση  για να αντιστραφεί το κλίμα στον χώρο της απασχόλησης και των προσόδων του Κράτους.